Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φασκόμηλο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φασκόμηλο

Sage είναι ένα βότανο που είναι εγγενές στη Μεσόγειο. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ρίγανη, τη λεβάντα, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και το βασιλικό.

Τα βότανα και τα μπαχαρικά μπορούν να έχουν εξαιρετικά υψηλές αντιοξειδωτικές ικανότητες και να συσκευάσουν επιπλέον γεύση σε ένα γεύμα. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν βότανα για να μειώσουν την πρόσληψη νατρίου, καθώς χρησιμοποιείται λιγότερο αλάτι για να γελάσει ένα γεύμα.

Το εργοστάσιο φασκόμηλου έχει γκρίζα-πράσινα βρώσιμα φύλλα και λουλούδια που μπορούν να κυμαίνονται σε χρώμα από μπλε και μοβ σε λευκό ή ροζ. Υπάρχουν περισσότερα από 900 είδη φασκόμηλου σε όλο τον κόσμο.

Το φασκόμηλο έχει μακρά ιστορία φαρμακευτικής χρήσης για ασθένειες που κυμαίνονται από ψυχικές διαταραχές έως γαστρεντερική δυσφορία. Η έρευνα υποστήριξε μερικές από τις ιατρικές εφαρμογές της.

Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα γνώσεων του Medical News Today αποτελεί μέρος μιας συλλογής άρθρων σχετικά με τα οφέλη για την υγεία των δημοφιλών τροφίμων. Παρέχει ένα θρεπτικό προφίλ του Sage, μια σε βάθος ματιά στα πιθανά οφέλη για την υγεία, τους τρόπους ενσωμάτωσης περισσότερων φασκόμηλων στη διατροφή και τυχόν πιθανούς κινδύνους για την κατανάλωση φασκόμηλου.

Το αιθέριο έλαιο SAGE δεν θα συμπεριληφθεί σε αυτό το άρθρο, καθώς δεν συνιστάται για κατανάλωση.

Τα γρήγορα γεγονότα για το φασκόμηλο

 • Το φασκόμηλο είναι μέρος της οικογένειας μέντας, παράλληλα με την ρίγανη, τη λεβάντα, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και το βασιλικό.
 • Τα τελευταία χρόνια, μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα οφέλη για την υγεία του SAGE έχουν αυξηθεί σε αριθμό.
 • Το φασκόμηλο φαίνεται να περιέχει μια σειρά αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ενώσεων.
 • Υπάρχουν περισσότερα από 900 είδη φασκόμηλου.

Sage έχει αρκετά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.

Sage μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του σώματος από βλάβη που προκαλείται από ελεύθερες ρίζες λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής ικανότητάς του.

Οι ελεύθερες ρίζες συχνά προκαλούν τα κύτταρα να πεθαίνουν και μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη ανοσία και χρόνια ασθένεια. Άλλα πιθανά οφέλη περιλαμβάνουν:

1) Η θεραπεία του Alzheimer

Μια πρόσφατη ανασκόπηση των μελετών έδειξε ότι τα είδη φασκόμηλου θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τις γνωστικές δεξιότητες και να προστατεύσουν από τις νευρολογικές διαταραχές.

Ο συγγραφέας της μελέτης υποστηρίζει ότι:

“in vitro, ζώα και προκαταρκτικές ανθρώπινες μελέτες έχουν υποστηρίξει τα στοιχεία των φυτών της Salvia για την ενίσχυση των γνωστικών δεξιοτήτων και την προστασία από τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές”.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το φασκόμηλο μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μνήμη σε νέους, υγιείς ενήλικες.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα, καθώς οι περισσότερες μελέτες έχουν διεξαχθεί σε δύο είδη Sage, Salvia officinalis (S. officinalis) και S. lavandulaefolia.

2) Η μείωση της γλυκόζης στο αίμα και της χοληστερόλης

Μια μελέτη είδε 40 άτομα με διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη να παίρνουν εκχύλισμα φύλλων φασκόμηλου για 3 μήνες.

Στο τέλος της δοκιμής, οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερη γλυκόζη νηστείας, χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης σε διάστημα 3 μηνών και χαμηλότερη ολική χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και επίπεδα επιβλαβούς χοληστερόλης. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένα επίπεδα HDL ή “καλή” χοληστερόλη.

Οι ερευνητές κατέληξαν:

“Τα φύλλα [φασκόμηλο] μπορεί να είναι ασφαλή και να έχουν αντι-υπεργλυκαιμικές και βελτιωμένες επιδράσεις σε υπερλιπιδαιμικούς διαβαθμιστικούς ασθενείς τύπου 2”.

Μια άλλη διπλή τυφλή κλινική δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε 80 άτομα με ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2. Η δοκιμή διαπίστωσε επίσης ότι ο Sage προκάλεσε θετική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μετά από 2 ώρες νηστείας, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα που έλαβαν φασκόμηλο μειώθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Η μελέτη αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο σοφός μπορεί να δείξει όφελος για άτομα με διαβήτη για να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης 2 ώρες μετά τη νηστεία.

3) Έλεγχος φλεγμονής

Αν και απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθεί αυτό το όφελος, ορισμένες ενώσεις στο φασκόμηλο φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Μία μελέτη διερεύνησε τα αποτελέσματα μιας σειράς αυτών των ενώσεων στην φλεγμονώδη απόκριση σε ινοβλάστες των ούλων. Πρόκειται για έναν κοινό τύπο κυττάρου που βρίσκεται στον συνδετικό ιστό των ούλων.

Ορισμένες από τις ενώσεις του Sage συνέβαλαν στη μείωση αυτού του τύπου φλεγμονής.

Οι πιο πρόσφατες μελέτες υποστήριξαν τη χρήση του SAGE στην οδοντιατρική για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Πολλά άλλα βότανα και μπαχαρικά παρόμοια με το φασκόμηλο φαίνεται επίσης να έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιμυκητιασικά και αντιμικροβιακά αποτελέσματα.

Διατροφή

Το φασκόμηλο περιέχει πληθώρα θρεπτικών ουσιών και βιταμινών. Ωστόσο, δεδομένου ότι συνήθως καταναλώνεται σε τέτοιες μικρές ποσότητες, το SAGE δεν παρέχει σημαντικές ποσότητες θερμίδων, υδατανθράκων, πρωτεΐνης ή ινών.

Ένα κουταλάκι του γλυκού φασκόμηλο εξακολουθεί να περιέχει πολλά ισχυρά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων:

 • 2 θερμίδες
 • 3 χιλιοστόγραμμα (mg) μαγνησίου
 • 1 mg φωσφόρου
 • 7 mg καλίου
 • 2 μικρογραμμάρια (MCG) φυλλικού
 • 24 mcg βήτα-καροτενίου
 • < Li> 41 Διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης Α

 • 12 mcg βιταμίνης Κ

. Αυτές οι ενώσεις περιλαμβάνουν:

 • 1,8-cineole
 • Campene

Ενώ απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθούν οι ενέργειες αυτών των ενώσεων, πολλοί έχουν ήδη επιδείξει θετικές επιδράσεις στο σώμα και τα συστήματά του.

Το φασκόμηλο μπορεί να καταναλωθεί ολόκληρο ή έδαφος. Η προσθήκη φασκόμηλου σε ένα πιάτο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη γεύση χωρίς να προσθέσετε επιπλέον θερμίδες ή αλάτι.

Το βότανο συχνά ζευγαρώνει καλά με πουλερικά και χοιρινό.

Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται συχνά ως άρωμα σε σαπούνια και καλλυντικά λόγω του ευχάριστου αρώματος του. Τα εκχυλίσματα Sage και τα συμπληρώματα φυτικών φασκόμηλων είναι επίσης διαθέσιμα.

Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις υγιεινές και νόστιμες συνταγές που αναπτύχθηκαν από εγγεγραμμένους διαιτολόγους χρησιμοποιώντας Sage:

 • λουκάνικα και τσιμπήματα Apple
 • Apple και φασκόμηλο χοιρινό μπριζόλες
 • γλυκοπατάτα & amp; Kale Mac N ‘Cheese με Sage Breadcrumbs

Κίνδυνοι

Το φυσικό φασκόμηλο είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους και προκαλεί ελάχιστες ή μη γνωστές παρενέργειες. Η αποτελεσματικότητα και οι παρενέργειες από τα συμπληρώματα SAGE θα διαφέρουν ανάλογα με τη διαδικασία μάρκας και παραγωγής. Το αιθέριο έλαιο SAGE δεν πρέπει να καταναλώνεται. Είναι δυνατόν να είσαι αλλεργικός στο φασκόμηλο.

Λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό πρότυπο διατροφής, αντί να επικεντρώνεται σε μεμονωμένα τρόφιμα, είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των ασθενειών και την επίτευξη καλής υγείας.

 • Διατροφή/δίαιτα
 • Συμπληρωματική ιατρική/εναλλακτική ιατρική

αντλεί μόνο από μελέτες από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.