Зусилля України у боротьбі з корупцією на шляху до ЄС

Цей документ усуває позбавлення топпосадовців статусу РЕР через 3 роки після їх звільнення, навколо нього виникла чимала кількість міфів, які ми зі свого боку вже розвінчали. Відкласти прийняття цього закону було неможливо, адже, одна з рекомендацій Єврокомісії стосувалася забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам FATF. Так, наприклад, ми певні, що чи не всі українці помітили довгоочікуване відновлення обов’язку чиновників подавати електронні декларації. І вже за місяць, 10 грудня, Реєстр декларацій знову відкриється для очей українців. Ефективна робота Агентства з розшуку і менеджменту активів не лише має надважливу роль у системі антикорупційних органів, вона результатом виконання Україною міжнародних зобов’язань. І той факт, що уже рік АРМА не має повноцінного очільника, є вкрай небезпечним, адже саме керівник може спрямувати команду в одному напрямку, закріпити пріоритети, які він сам і буде виконувати протягом наступних 5 років.

20 грудня 2023 року Камінського та Вонсіка було засуджено до двох років ув’язнення. Ной Букбіндер, президент і генеральний директор організації Citizens for Responsibility and Ethics у Вашингтоні, сказав, що його організація роками підтримує ухвалення нового закону та передбачає, що він матиме далекосяжні наслідки. Використання матеріалів «ZN.UA» дозволяється за умови посилання на «ZN.UA». Не передбачає усунення зазначених вище вже наявних ризиків. Основна запропонована зміна — проста передача повноважень на проведення обов’язкової експертизи від Мін’юсту до НАЗК, як це передбачено Державною антикорупційною програмою. Навіть не передбачено, що відповідні органи повинні самі встановити порядок такого розгляду.

«Ніхто, незалежно від свого становища в державі, не стоїть вище закону», — написав він у X, раніше відомому як Twitter, перед засіданням. «Якщо суддя вирішує зловживати своєю посадою, зловживаючи правосуддям, це його справа. У випадках, коли іноземний чиновник залишається поза досяжністю влади США, прокуратура може заморозити його активи та видати наказ про його арешт, якщо він з’явиться на території США або в третій країні, яка має угоду про екстрадицію. Одним із головних завдань антикорупційних органів є розслідування. У цьому дуже допомагає наявність простого механізму повідомлення про корупційні дії громадянами. Проте якщо у країні корупція є досить поширеним феноменом, створення окремих автономних органів може бути необхідним.

Що нового в боротьбі з корупцією

В ньому дуже бракує малого та середнього бізнесу — це той середній клас, який має ресурси, щоб впливати на політиків, та мають, що захищати — свій бізнес. У минулому столітті був популярним функціональний підхід до корупції. Тоді вчені з’ясували, що в х роках корупційні практики сприяли розвитку азіатських країн. В той час там не було якісного законодавства і практик, тому корупція встановлювала певні правила існування суспільства і допомагала орієнтуватися у тому, як працює держава. Але довгостроково корупція все одно несе більше шкоди, ніж користі. Зважаючи на те, що члени Комітету є постійними конкурентами, головним викликом було досягнення повної прозорості в управлінні.

Або ж перелік пріоритетних реформ від США, який так само охоплює ледь не всі антикорупційні проблеми в нашій країні. Але, мабуть, одним із найгучніших цього року був вирок щодо на той момент ще чинного народного депутата Олександра Трухіна. Нагадаємо, що НАБУ обвинувачувало нардепа у підкупі патрульних на місці ДТП – він пропонував копам гроші в обмін на безперешкодне залишення місця аварії. Трухін визнав свою провину, пішов на угоду з прокурором, яку зі свого боку погодив ВАКС, та отримав 68 тисяч грн штрафу. А ще за умовами угоди нардеп перерахував понад 6 млн грн на ЗСУ. Водночас війна зі свого боку зробила більш видимими інші проблеми, які раніше вкрай часто залишалися поза увагою громадськості – як то схеми в закупівлях державних органів, серед яких найгучнішими торік були тендери в Міноборони. Або корупційні оборудки в ТЦК – ще одна чи не одвічна біда, що до повномасштабного вторгнення залишалася ніби поза зоною бачення, але сьогодні – в усіх новинах.

Погода

В цьому випадку участь у корупційних схемах стає раціональним кроком, а не моральною дилемою. Активні представники громади доносять інформацію про проблеми до міжнародних організацій, бо уряд зацікавлений в збережені статусу кво і не реагує на скарги громадянського суспільства. В той же час, Європейський Союз прагне мати серед сусідів сильну та мирну країну, з якою можна будувати сталі економічні зв’язки. Тож донорські організації з цих країн ставлять українській владі вимогу — боротьба з корупцією в обмін на фінансову допомогу.

НАЗК отримало одноосібного очільника, який розпочав перезапуск роботи Агентства

Три літературні твори, в яких з неймовірною чуйністю передані людські емоції, реальність і творча вигадка. “Ми хотіли результату”, – каже мені Ярослав Юрчишин, народний депутат і заступник голови антикорупційного комітету ВРУ. В Україні з’явилася нова професія – заявник в справі про вимагання неправомірної вигоди.

Слідство встановило, що 12 осіб на чолі з головою ОАСК Павлом Вовком діяли у межах злочинної організації, яка мала на меті захоплення державної влади. Судячи з плівок, в павутиння ОАСК потрапили ледь не всі державні органи України. Наприклад, можна згадати історію про закупівлю 71 тисячі китайських захисних комбінезонів за понад 34 млн грн. Сам міністр Степанов заявляв, що такі витрати були необхідним кроком, хоча за три дні до підписання “китайського” контракту ДП “Медичні закупівлі України” домовилося про закупівлю 90 тис. Чи була тут корупція — розкаже НАБУ, яке розслідує цю справу. Під час спецоперації детектива “під прикриттям” Юрченко через посередника просив про “плюшки”.

«Санкції працюють». Милованов у великому інтерв’ю про корупцію, бізнес, НАТО і фінансову допомогу Україні

Отримання Україною мільярдів доларів військової, гуманітарної та фінансової допомоги передбачають відповідальність і контроль. Журналіст визнає, що корупція існує в багатьох країнах. Якщо лист не прийшов протягом декількох хвилин, будь ласка, перевірте папку Спам.

УОП), ексміністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, ексзаступник голови Ради Національного банку України. У листопаді https://sts.sumy.ua/society-2/%d1%81%d0%be%d1%86%d1%96%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%96%d0%b4%d0%bf%d0%be%d0%b2%d1%96%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d1%96%d1%81%d1%82%d1%8c-%d0%b2-%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%bd.html 2020 року призначений позаштатним радником керівника Офісу президента Андрія Єрмака. Асоційований професор економіки Піттсбурзького університету.

Представники антикорупційних органів та міжнародні партнери наголошують на необхідності схвалити стратегію. Оскільки протидія корупції ефективна за умови злагодженої взаємодії та єдино визначених правил та механізмів боротьби. Шлях України до членства в ЄС був політично ускладнений спробами Угорщини затягнути цей процес. Проте цю функцію можуть також виконувати й інші органи, які не спеціалізуються на боротьбі з корупцією. Наприклад, Офіс аудиту Болгарії зберігає реєстр таких декларацій, а в Литві високопосадовці подають декларації до Комісії з етики. Парламент має ухвалювати подібний документ і цим демонструвати, зокрема, політичну волю до боротьби з корупцією.

Вона мене захищала від тінейджерських проблем, давала місце для моїх помилок, підтримувала. Посадові особи Гаїті, яких обвинувачують у кримінальних чи цивільних справах, зазвичай ігнорують ордери на арешт чи запити про допит і не підпадають під санкції, оскільки вони звинувачують суддів у політичних переслідуваннях. Також рідко бувало, щоб високопосадовця Гаїті звинувачували в корупції, не кажучи вже про те, щоб він постав перед судом. Депутати Сейму від колишньої провладної партії вважають вирок незаконним та політично мотивованим і вимагають його скасування.