СИМВОЛІКА ВЕСІЛЬНОГО РУШНИКА СЛОБОЖАНЩИНИ Весі́льний рушни́к елемент українського традиційного весілля

З її легкої руки безліч панянок отримали різнобарвні вишиті сорочки. Щодо весільних рушників, то жінка вишивала їх двічі – на своє весілля і для дочки Соломії. Однак, вже два роки Лариса створює схеми для вишивання одягу і рушників. Розуміє значення і вплив кожного нанесеного символу. Ми розпитали у мисткині про її ремесло і магічні нюанси весільного рушника. Ще здавна наші прабабусі передавали своїм дочкам традицію вишивання весільного рушника. Вони вчили їх правильно робити стібки та створювати за допомогою голки та нитки справжні шедеври.

  • До хати молодого брат заводив молоду, тримаючись разом із нею за рушник.
  • Звичаї і традиції нашого народу беруть свій початок з глибокої давнини.
  • Вишивку рушника потрібно виконувати з особливою уважністю та скрупульозністю.
  • З нього воно, власне, і починалося, адже ще під час заручин подання рушників молодої означало її згоду вийти заміж за парубка.
  • Під коровай (часто з ним зустрічають молодих, і потім цей рушник красується на святковому столі молодих під весільним хлібом).

Виноград – символ таїнства створення нової сім’ї. Аби рід не зупинився, рушник із Деревом Роду не оторочували зверху. Здоровега Н.І Нариси народної весільної обрядовості на Україні. Весільний рушник з ПоділляВесі́льний рушни́к— елемент українського традиційного весілля. Реєструючись, ви погоджуєтеся з угодою користувача та політикою конфіденційності. Зберегти красу полотняних шедеврів // Народне мистецтво. Кожна дівчина і кожна жінка мріє мати міцну сім`ю, бути щасливою і коханою.

Останні статті

Цю статтю треба вікіфікувати для відповідності стандартам якості Вікіпедії. Вишивка, мабуть, ніколи не згасне, не згине . Вишивка-це душа народу, що живе вічно, наша душа. Під ноги молодим (це головний рушник, він потрібен на кожному весіллі).

весільний рушник орнамент

Цей символ означав оберіг, зцілення, очищення від зла, охоронну магію. Вишивали його червоними нитками, додаючи чорні. Червоний колір традиційно символізує сонце, а також вогонь, що очищає від злих сил.

Які бувають вишиті весільні рушники?

Лебідь і лебідка– символ безмежного кохання і непорушної вірності. За повір’ям, лебеді, з Божої волі, володіють таємницею вічного кохання, за якою за вірність і жертовність закоханим дарується духовне безсмертя. Як досягти https://polystar.com.ua/catalog/pages/?pravoviy_status_v_gralnih_zakladah.html вічного кохання – лебеді співають у своїй лебединій пісні. Та, щоб зрозуміти цю пісню, людина має навчитись лебединої вірності. Основним символом будь-якої вишивки рушника можна назвати Материнським символом.

Горизонтальні лінії візерунка можуть бути лише під горщиком, але не згори! Лінія візерунка понад Деревом перешкоджає його розвитку. Лариса Роздольська за освітою вчитель молодших класів, а в душі – вишивальниця ще зі шкільних років.