Milyen előnyei és hátrányai vannak a gyümölcslé tisztításának?

Milyen előnyei és hátrányai vannak a gyümölcslé tisztításának?

A gyümölcslé -tisztítás olyan típusú étrend, amely magában foglalja a zöldségekből és gyümölcsökből csak gyümölcslevek fogyasztását.

A gyümölcs- és zöldséglevek magas tápanyagokban vannak, és döntő szerepet játszhatnak a kiegyensúlyozott étrendben. Egyesek úgy vélik, hogy ezeknek a gyümölcsleveknek csak egy időszakra történő fogyasztása elősegítheti a rendszer „megtisztítását” és különféle egészségügyi előnyöket nyújthat.

Kulcspontok a gyümölcslé -tisztításokról:

 • Az támogatók azt állítják, hogy a gyümölcslé -tisztítások segíthetnek a toxinok eltávolításában a testből és elősegíthetik a súlycsökkenést.
 • Nincs elegendő bizonyíték a juice-alapú étrend előnyeinek alátámasztására.
 • A kutatás a folyékony étrendet összekapcsolta a súlyos egészségügyi szövődmények és az étkezési rendellenességek fokozott kockázatával.

A gyümölcslé -tisztítók általában csak a gyümölcslé fogyasztását foglalják magukban egy adott időszakra. Sok lé alapú étrend kevesebb, mint 2 hétig tart. Néhány program azonban hosszabb ideig tarthat.

Ugyanakkor hosszúságtól függetlenül a juice-étrend veszélyes, és az embernek csak folyadékos étrendet kell fogyasztania orvosi felügyelet alatt.

Ez a cikk megvitatja a juice tisztítások mögött meghúzódó tudományt.

Az étkezési rendellenességek súlyosan befolyásolhatják az ilyen körülmények között élő emberek életminőségét. A korai beavatkozás és kezelés nagymértékben javítja a gyógyulás valószínűségét.

Bárki, aki azt gyanítja, hogy ők vagy szeretett emberei étkezési rendellenességgel rendelkeznek, kapcsolatba léphetnek a Nemzeti Étkezési Disorder Association-val tanácsadás és támogatás céljából:

 • Telefon vagy szöveg a 800-931 telefonszámon -2237
 • Online chat, a linkre való belépéssel

Ezek a szolgáltatások csak meghatározott órákban vannak nyitva. Valaki válsághelyzetben bármikor szöveges üzenetet küldhet a 741741 -re a 741741 -re, hogy támogatást kapjon a Crisis Text Line képzett önkéntes részéről.

Alternatív megoldásként a kábítószer-visszaélés és a mentálhigiénés szolgáltatások adminisztrációja (SAMHSA) olyan katasztrófaelhárító segélyvonalat működtet, amelyben az emberek kapcsolatba léphetnek a 800-985-5990 telefonszámon 24-7 támogatás céljából.

Sok más erőforrás áll rendelkezésre, köztük:

 • Az Anorexia nervosa és a kapcsolódó rendellenességek nemzeti szövetsége
 • Az étkezési rendellenességek tudatosságának szövetsége
 • F.E.A.S.T., akik támogatási és oktatási forrásokat nyújtanak azoknak a barátoknak és a családoknak, akik segíteni akarnak az étkezési rendellenességben szenvedő személyek számára

A gyümölcslé tisztításához kapcsolódó kockázatok

Vannak A Nemzeti Kiegészítő és Integrációs Egészségügyi Központ szerint számos, a gyümölcslevek tisztításához kapcsolódó kockázat.

 • A tisztító étrend általában alacsony kalóriatartalmú. A csökkentett kalóriabevitel átmeneti súlycsökkenést eredményezhet, de ez a változás ritkán tartós.
 • Nem elegendő számú kalória fogyasztása miatt az embernek az alacsony vércukorszinttel kapcsolatos tüneteket tapasztalhatja, mivel a testnek nincs elegendő energiája. Ezekre a tünetekre példa a ájulás, a gyengeség, a kiszáradás, a fejfájás és az éhség.
 • A gyümölcslé -tisztításon lévő személy nem fogyaszthat elegendő fehérjét vagy zsírt. Mindkettő kulcsfontosságú a fizikai egészség, a gyógyulás és az agy működéséhez. Az élelmiszercsoportok hosszabb ideig történő kiküszöbölése szintén alultápoláshoz vezethet.
 • Ha egy személy nem pasztörizálatlan vagy nem volt más kezeléssel a baktériumok eltávolítására, akkor nagyobb a betegség kockázata. Ez különösen igaz a nagyon fiatal és idősebb emberekre, valamint a gyengült immunrendszerrel rendelkezőkre.
 • Ha a gyümölcslé -tisztítás hashajtókat vagy más bél stimulációs módszereket tartalmaz, akkor az ember túl sok tápanyagot veszíthet a székletben. Ez kiszáradáshoz és kiegyensúlyozatlan elektrolitokhoz vezethet.

Az embernek is óvatosnak kell lennie az előrecsomagolt gyümölcslevek tisztítására is, amelyek jelentős eredményeket ígérnek, például a betegségek megfordítását vagy drámai egészségügyi előnyöket. Az állítások alátámasztására általában nincs kutatás.

Vese Health

Sok gyümölcs és zöldség gazdag tápanyagokban, amelyek elősegíthetik a vesék jó működését. A növekvő folyadékfogyasztás szintén hasznos lehet a vesefunkció szempontjából.

Néhány élelmiszer azonban magas oxaláttal rendelkezik, egy olyan vegyület, amely növelheti az ember vese problémáinak kockázatát, ha nagy mennyiségben fogyasztják. A magas oxaláttal rendelkező ételek közé tartozik a spenót és a cékla.

A krónikus vesebetegségben szenvedő emberek az oxalát nefropathia veszélye lehet. Ritka esetekben az egészséges emberek ezt veszélyeztethetik.

Az oxalát nefropathia olyan állapot, amelyben a test nem tud elegendő oxalátot kioldani a vizeleten keresztül, ami a veseszövetben történő felhalmozódást okozza. Ritka esetekben ez veseelégtelenséget okozhat.

A gyümölcslevek tisztításának előnyei

A gyümölcslé tisztítószerei azt állítják, hogy segíthetnek a toxinok eltávolításában az ember testéből, és segíthetnek a fogyásban. A toxinok káros anyagok, például szennyező anyagok és szintetikus vegyi anyagok.

fogyás

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a lé alapú étrend súlycsökkenése „fiziológiailag káros” a résztvevők számára. A kutatók megfigyelték a folyékony étrend -trendek és az étkezési rendellenességek közötti kapcsolatokat is.

Egy 2017. évi tanulmányban a kutatók 20 egészséges résztvevőt kértek, hogy naponta mindössze hat üveg különböző gyümölcsleveket fogyasztanak 3 napig. A gyümölcslevek különféle összetevőket tartalmaztak, például zöldek, alma, uborka, citrom, cayenne bors és vanília bab.

A gyors után a résztvevők átlagosan 1,7 kilogramm (kg) vagy 3,75 font (lb) veszítettek. 2 héttel később egy nyomon követéskor súlyuk 0,91 kg, vagyis 2,01 font, átlagosan alacsonyabb. A résztvevők nem számoltak be a megnövekedett jóléti szintről a 3 nap végén.

A 2017. évi felülvizsgálat azonban úgy találta, hogy míg a gyümölcslé -tisztítást a kalória korlátozása miatt kezdeti fogyás okozhatja, az általános súlygyarapodáshoz vezetnek, ha az ember teljes, egészséges étrendet folytat.

bél baktériumok megváltozása

A rövid gyümölcslé -tisztítás befolyásolhatja az ember emésztőrendszerének baktériumszintjét.

Ugyanebben a 2017. évi tanulmányban a kutatók azt is megállapították, hogy a gyümölcslé -tisztítás növelte a bakteroidetes mennyiségét, a fogyáshoz kapcsolódó baktériumokat, és csökkenti a firmicute mennyiségét, a súlygyarapodáshoz kapcsolódó baktériumokat.

Miközben ezek az anyagok károsíthatják az egészséget, az emberi test ügyes a természetes eltávolításához. A 2014. évi áttekintés szerint nincs elegendő bizonyíték a méregtelenítő étrend alkalmazásának alátámasztására a toxinok testéből történő kiküszöbölésében.

méregtelenítés

A gyümölcslé tisztítószerei gyakran azt állítják, hogy a programok segíthetnek a toxinok eltávolításában az ember rendszeréből.

A folyadékfogyasztás növekedése elősegítheti a vese működését, és egyes táplálkozási vegyületek segíthetnek a testben a nem organikus hulladéktermékek eltávolításában. Nincs azonban elegendő bizonyíték arra, hogy a gyümölcslé tisztítása vagy más méregtelenítő étrend befolyásolja a méreganyagok eltávolításának képességét.

Kiegyensúlyozott étrend fogyasztása és rengeteg folyadék ivása a legjobb módja annak, hogy támogassák a test természetes méregtelenítő funkcióit.

Hogyan

kell elvégezni a gyümölcslevet.

A Juice Cleanse szurkolók különféle típusú programokat javasolhatnak, például:

 • Csak gyümölcslevek és folyadékok ivása több napig
 • A gyümölcslevek fogyasztása kombinálva étrend -kiegészítők
 • A gyümölcslevek és a vastagbél „megtisztító” eljárásaival való kombinálása, például az enemák vagy a vastagbél öntözése
 • Ivni a gyümölcsleveket, mint a speciális étrend mellett, mint a fogyás előmozdításának eszköze

Néhány gyümölcslé -keverék példái, amelyek az alkalmazott tudományos jelentéseket tartalmazzák:

 • Apple, uborka, zeller, Romaine saláta, citrom, spenót, kelkáposzta és a Parsley
 • alma, citrom, gyömbér és répa
 • alma, ananász, citrom és menta
 • Szűrt víz, cayenne, citrom, mandula, dátum, tengeri só és Vanilla Bean

E gyümölcskombinációk közül hat napi ivás naponta 1310 kalóriát jelentett.

A juice -tisztítás alternatívái

Nincs elegendő bizonyíték a gyümölcslé -tisztítás hatékonyságának felméréséhez. Valaki, aki elveszíti vagy fenntartja az egészséges súlyt, és támogatja testének természetes folyamatait, kipróbálhatja a következő alternatívákat:

 • Időszakos böjt: Ez magában foglalja a korlátozott ideig tartó étkezést és más esetekben a rendszeres étrend fogyasztását. – A vélemények összekapcsolták az időszakos böjtöt a fogyáshoz és az inzulinérzékenység javításához.
 • Kiegyensúlyozott étrend: A kiegyensúlyozott étrend étkezése és a megfelelő hidratálás a legjobb módszer az egészséges súly fenntartására és a test toxinok eltávolításának támogatására.
 • Növény-alapú étrend: A minimálisan feldolgozott ételek alapján ezek az étrend természetesen gazdag gyümölcsökben és zöldségekben, és csökkentett testtömeggel jár. A jó tervezés mellett a növényi alapú étrend biztosíthatja az összes jó egészséghez szükséges tápanyagot, csökkentheti a szívbetegség kockázatát, és általában alacsonyabb környezeti hatással lehet, mint az étrend, beleértve az állati termékeket is.

Tudjon meg többet a táplálkozásról és az étrendről.

Összegzés

A juice-tisztítók ellentmondásosak az orvosi közösségben, mivel általában nem kínálnak hosszú távú súlycsökkentési vagy wellness-megoldásokat. A legtöbb szakértő ehelyett kiegyensúlyozott, egészséges étrendet javasol.

A gyümölcscentrifugálás lehetséges előnyeinek alátámasztására szolgáló bizonyítékok anekdotikusak. Úgy tűnik, hogy több bizonyíték van arra utalva, hogy a lé tisztítása negatívan befolyásolhatja a testet, például a vese funkciójának csökkentésével.

A gyümölcslé -tisztítás megkezdése előtt az embereknek beszélniük kell orvosukkal, hogy megtudják, módosítaniuk kell -e a gyümölcslemez -tervüket az egészségi állapotuk védelme érdekében.

 • Táplálkozás/étrend
 • Elhízás/fogyás/fitnesz

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból származnak, Tudományos kutatóintézetek, orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – clean vision gyakori kérdések https://harmoniqhealth.com/hu/clean-vision/ az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents